Det kan komma många tidpunkter i ens liv då man vill laga mat ute i naturen. Campingsemester om sommaren, under jakten eller kanske när du är ute och vandrar och behöver en matpaus. Att laga mat ute i naturen är ofta inte speciellt mycket svårare än att laga den hemma, däremot blir upplevelsen och smaken starkare, enligt många.
Är det bara en dagstur det gäller så kan en termos och några smörgåsar räcka långt, men handlar det om flera dagar kan det vara både bra och smart med ett stormkök. Idag kan du hitta alla möjliga praktiska stormkök där du kan göra alltifrån den enklaste buljongen till en färdig rätt.
Hitta rätt stormkök för dina behov
För att kunna laga mat utomhus är stormköket bland det viktigaste du kan köpa. Med det kan du göra soppor, pannkakor, enklare grytor och steka en bit fisk eller kött. Ett stormkök möjliggör matlagning utomhus utan att använda eld. Dagens friluftskök går på gas eller fotogen men tänk på att du inte får ta med dig dessa typer av bränslen om du till exempel ska ut och flyga. Då kan vi i stället rekommendera multifuelköket som dessutom räknas som ett av de tåligaste stormköken och kan repareras relativt lätt ute i vildmarken om något skulle gå sönder.
Tänk på att ju längre du ska stanna ute desto mer praktiskt ska stormköket vara och det får även inkludera ett flertal kärl så du kan variera vad du lagar. Ta gärna med dig en mindre stekspade också samt några enkla träslevar att röra med. Och självklart en sked att äta med!
Kniven – redskapet i nöden
När du vistas ute i naturen är kniven det redskap du absolut inte får glömma. Kniven kan bli din räddare i nöden oavsett om du använder den till matlagning eller för att överleva i vildmarken. Den är perfekt i bland annat följande situationer:
- För att skära grenar och kvistar och sedan göra upp eld med dem eller göra en koja.
- För att flå djur eller rensa fisk vid behov.
- För att hacka och skära råvaror och mat.
Tänk på att en riktig överlevnadskniv är det du behöver om du verkligen ska ge dig ut i vildmarken. Den ska även kännas bekväm att bära med dig överallt och skydda mot rost om den kommer i konkat med till exempel saltvatten.
Tändare eller tändstickor
Ett stormkök eller inte, du har alltid behov av en tändare eller tändstickor när du är ute i naturen och ska laga mat. Tändstickors förpackning kan dock bli blöt och sen går det inte att tända stickorna längre. En tändare är alltså att föredra.
Termosen håller vattnet varmt eller kallt
Ta gärna med dig en eller två termosar som håller temperaturen på vattnet. Om du till exempel kokar vattnet så kan du hälla resten i termosen och använda tills nästa gång du behöver det.
Stormkök
Med ett stormkök kan du enkelt göra om eld i naturen utan att behöva hitta torra pinnar och kan på ett snabbt sätt värma vatten och din mat.