Middagsbordet är en speciell plats, oavsett om du sitter ner med barnen eller njuter av en intim middag med nära vänner. I den här artikeln berättar vi om hur du kan lyfta upp dina middagar hemma genom att lära dig rätt dukning för varje tillfälle.
Enkel dukning
Äta ensam? Du kan fortfarande duka ett fint bord till middag:
- Börja med en enkel, vävd bordstablett framför varje sittplats.
- Placera dina vardagsartiklar i mitten av varje bordstablett och duka med bestick på höger sida.
- Ställ en vikt servett på tallrikens vänstra sida.
- Toppa servetten med en middagsgaffel och placera en middagskniv på tallriken.
- Avsluta med ett vattenglas ovanför kniven.
Informell dukning
Om du sitter ner för en familjemiddag eller har en enkel middagsdejt, lägg till några extra detaljer. Börja med den grundläggande dukningen och sedan lägger du till:
- Använd en dekorativ servett eller en tygservett (istället för en pappersservett), och lägg den under gaffeln.
- Lägg en soppsked till höger om kniven. En salladsgaffel är valfri, men om du väljer att använda den ska den ligga till vänster på tallriken (utanför middagsgaffeln).
- Placera exempelvis Lyngby vinglas till höger om vattenglaset, som ska vara ovanför kniven och skeden. Glasvaror utan stam är acceptabelt.
Formell dukning
För tjusiga middagsfester eller semestermåltider är det dags att steppa upp dukningen ett snäpp:
- Bred ut din bästa duk eller bordslöpare över bordet. Fallet bör vara ungefär en till två decimeter från bordet.
- Placera ljus och blommor i mitten av bordet. Oparfymerade rekommenderas starkt för att undvika störningar på matens arom. Använd låga arrangemang av blommor för att förhindra distraktioner.
- Byt ut vardagslinnen mot härliga bordstabletter och dina bästa tygservetter, som viks och sätts mitt på tallriken.
- Använd arvegods (eller porslin) och silverbestick av hög kvalitet.
- Lägg på en brödtallrik och en liten smörkniv ovanför gafflarna och en salladstallrik direkt till vänster om gafflarna.